Muziek & Mantelzorg

Muziek & Mantelzorg

Het is natuurlijk verschrikkelijk om een naaste langzaam zien te veranderen door dementie. En zolang er nog geen genezing is, wil je kijken hoe je de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk kan houden. Niet alleen door medicijnen, met vaak ernstige bijverschijnselen, maar ook door niet-farmacologische behandelingen, met veel minder bijeffecten, zoals muziek.

Apathie

Veel mensen met dementie krijgen te maken met stemmingsproblemen zoals lusteloosheid, onverschilligheid en verlies van initiatief. Dit wordt apathie genoemd.

Mantelzorg bij mensen met dementie is zwaar en zeker wanneer er apathie is. In een review van Goris en collega’s in 2016, hebben ze verschillend studies beoordeeld waarin ze het effect verschillende niet-farmacologische behandelingen op apathie bij mensen dementie hebben onderzocht. Hieruit bestonden muziek, snoezelen, persoonlijk contact en creatieve therapie. En… van alle interventies bleek muziek het sterkste effect te hebben op apathie. In twee van de studies hield het positieve effect van muziek zelfs nog vier weken aan!

Angst en depressie zijn klachten die bij dementie naar boven kunnen komen. Ook hier heeft muziek een positief effect op blijkt uit een onderzoek van McDermott uit 2013. Maar wel wanneer je de juiste muziek weet in te zetten…

Hoe kom je achter de juiste muziek?

Door de tijd te nemen om naar reactie van de persoon in kwestie op verschillende soorten muziek, of door vragen te stellen welk gevoel ze krijgen bij de muziek. Soms is een liedje te verdrietig, dan kan je die op emotionele dagen beter even achterwege laten. Onze tip is om nooit zomaar wat op te zetten, want het kan ook echt het verkeerde effect hebben.

TIP
Probeer eerst aan te sluiten met de muziek bij het gevoel van de persoon. Is hij/zij bijvoorbeeld heel onrustig, zet dan niet meteen rustige muziek op. Door eerst aan te sluiten en dan rustig de muziek te veranderen, kan je ze meenemen naar een andere sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *