Muziek & Dementie

Muziek & Dementie

Waarom is muziek zo belangrijk voor mensen met dementie? Hoe kan het zijn dat mensen in een verder gevorderd stadium dementie niet meer hun partner herkennen, maar wel nog weten op welk liedje ze vroeger hebben gedanst? Dementie is een gemene ziekte, het maakt alles wat zeker is onzeker. Je durft niet meer op je eigen brein te vertrouwen en weet dus ook niet of je op de mensen om je heen kan vertrouwen. In deze onrust, angst en eenzaamheid probeer je vast te houden aan dingen die je kent en zekerheid geven. En daarvoor is muziek het juiste middel! Muziek biedt herkenning, een vertrouwd gevoel en structuur. De mensen snappen de volgorde van de muziek en weten wanneer het verandert of wanneer het eindigt. Door het gebruik muziek kunnen mensen met dementie even ontspannen aan de ziekte en biedt het de mogelijkheid om beter contact te maken.

Maar hoe kan het zijn dat mensen met dementie muziek zo lang kunnen onthouden?

In 2015 is er een studie van Jacobsen en medewerkers gepubliceerd waar zij onderzochten welke gebieden van het brein in een gevorderd stadium dementie een rol spelen bij het geheugen voor muziek van vroeger. Twee gebieden bleken hiervoor verantwoordelijk te zijn: de Antererior cingulate cortex en de pre-supplementary motor Area. En in deze twee gebieden waar de muziek van vroeger opgeslagen is, blijven tijdens het verloop van de ziekte het meest gespaard! En aan deze muziek zitten vaak fijne en warme gevoelens gekoppeld. Dus wanneer je deze muziekparels weet te vinden, kan je iemand echt houvast geven tussen de angst en onzekerheid door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *