Muziek & Herinnering

Ook jij hebt waarschijnlijk een liedje waar je bloed sneller van gaat stromen en die een grote grijns op je gezicht kan toveren. Dat liedje neemt je mee terug naar een moment in jouw leven, of naar een bepaalde plek of het liedje brengt je zelfs terug bij een persoon waarmee je toen was. Dat geeft een gevoel van melancholie, soms maakt je dat verdrietig, maar meestal geeft dit een warm, veilig en blij gevoel.

Wat ik weleens zie bij mensen met een beginnende dementie is dat ze willen laten zien dat ze het nog zelf kunnen en hun emoties niet willen laten zien. Maar er zijn natuurlijk wel enorm veel emoties. En met muziek kun je soms dit deurtje openen, dan kan het gevoel weer stromen en is er ook sneller een mogelijkheid tot contact.

Dit fenomeen wordt het episodes memory genoemd. Het brengt je terug naar je eerste kus, de mooie bruiloft, of de fijne momentjes thuis tijdens de afwas. Wanneer je de juiste vragen stelt bij mensen met dementie kan je achter deze muzikale schatten komen, waarmee je ze een geborgen gevoel kan bieden op dagen vol angst en eenzaamheid.

Het is zo bijzonder hoe de hersenen, ondanks de ernst en de progressie van de ziekte, toch juist deze herinneringen kunnen bewaren. En hoe fijn is het wanneer ze deze herinneringen beginnen te delen met hun naasten? Deze momenten zijn niet alleen fijn voor de mensen met dementie zelf, maar ook voor hun partners, kinderen of zelfs kleinkinderen. Zelf geniet ik er enorm van wanneer mijn oma dingen verteld uit haar verleden. Ik zou het liefst al haar herinneringen willen opschrijven zodat ik ze nooit vergeet. Maar ze zijn het mooiste wanneer ze zelf verteld.

Wat ook nog een groot voordeel is van het ophalen van herinneringen middels muziek is het zelfvertrouwen wat je ze geeft. Je gaat namelijk terug naar een tijd die ze nog goed kennen en waar ze dus zonder twijfel over kunnen praten en waardoor ze weer een beetje meer vertrouwen in zichzelf krijgen. En dat zelfvertrouwen geven is zo waardevol bij dit ziektebeeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *